KAKO IH NIJE SRAMOTA?! Majka BESNA zbog ŠOK odluke, da li je moguće da su OVO uradili detetu sa POSEBNIM POTREBAMA?
Dete ilustracija, Foto: Profimedia

OVO NIJE U REDU!

KAKO IH NIJE SRAMOTA?! Majka BESNA zbog ŠOK odluke, da li je moguće da su OVO uradili detetu sa POSEBNIM POTREBAMA?

Natali Pinel (38) je rekla je da je odluka da izostavi svoju devetogodišnju ćerku Erin sa svoje školske fotografije "razorila" njihovu porodicu

Objavljeno:

Troje dece u osnovnoj školi Abojn u Škotskoj uklonjeno je sa školskih fotografija, a roditeljima je ta mogućnost bila ostavljena kao "otvorena" opcija da odluče da li žele sliku sa ili bez mališana sa posebnim potrebama.

Majka dvoje dece, Natali Pinel (38) rekla je da je odluka da izostavi svoju devetogodišnju ćerku Erin sa svoje školske fotografije "razorila" njihovu porodicu.

Ona je odluku, koju je donela kompanija Tempest Fotografi iz Kornvola, opisala kao "nehumanu" i rekla da je njeno dete "izbrisano iz istorije".

Iz kompanije Tempest Fotografi su se oglasili i rekli da istražuju slučaj.

"Ne možete ih izbrisati jer su drugačije. To jednostavno nije u redu. Poražavajuće je da vaše dete bude izbrisano sa fotografije ili da se roditeljima da izbor da li treba ili ne treba da bude na slici. Ona je najlepše ljudsko biće. Ko bi ovo mogao da uradi?", rekla je Natali.

"Zahvalna sam što nije svesna toga jer bi to nanelo veliku štetu njenom samopouzdanju. Ali moram da kažem svojoj drugoj ćerki šta se dešava njenoj sestri. Nisam siguran da ću večeras spavati", dodala je.

Natali, koja vodi kompaniju za upravljanje poslovanjem i strategiju u Abojneu, rekla je da je ostala ljuta nakon što je dobila mejl iz škole sa dva linka za fotografije - jedan na kojoj je njena ćerka i drugi na kojem nije.

Devojčica u školi ilustracija
Devojčica u školi ilustracijafoto: Profimedia

Takođe, istu stvar je zadesilo i drugo odeljenje koje je imalo devojčicu sa invaliditetom u kolicima, i opet su bile dve fotografije, sa njom i bez nje.

"Raspitala sam se u školi, a oni su pitali fotografa koji im je potvrdio šta je uradio. To je bilo najtraumatičnije iskustvo u porodici koje smo osetili. Zaista sam želeo da verujem da postoji drugačiji razlog. Pokušavala sam da tražim razlog zašto bi neko doneo takvu odluku. Mi smo tugovali", objasnila je.

Natali je rekla da se škola više neće sarađivati sa fotografom koji se odlučio da ovo uradi.

Iako se škola izvinila Natali, ona je želela da naglasi da "nije škola kriva" i takođe je pohvalila "izliv ljubavi i podrške" zajednice.

Rekla je da su se roditelji solidarisali sa njom i da je sada samo jedna verzija slike dostupna za kupovinu.

"Mnogi roditelji u zajednici su odlučili da ne kupuju fotografije u znak solidarnosti", istakla je Natali.

Ćerka od Natali nije jedina koja je izopštena sa fotografija. Devetogodišnja ćerka Lize Bojd, Lili Nikolson, koja ima cerebralnu paralizu i koristi invalidska kolica, takođe je izostavljena sa jedne od školskih fotografija, zajedno sa još jednim dečakom.

"Ovo je jasna diskriminacija i ne bi trebalo da se dešava u školi ili bilo gde", rekla je Liza.

Savet Aberdinšira sinoć je saopštio da je to pitanje rešio sa Tempest Photographi, kompanijom koja je sebi dopustila da odlučuje u ime škole i napravila diskriminaciju dece.

Oni su istakli da odluku da se ponude slike "sa i bez učenika sa posebnim potrebama" nije donela škola.

Bonus video:

04:55

BRZE VESTI 29.03.2024

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.